Militum Respons genomförde en medlemspejling i mars 2025 i syfte att få en indikation på hur personal och anställda involverade i Sveriges försvar ser på säkerhetsläget, NATO-medlemskapet och vilka prioriteringar de ser som nödvändiga för ökad försvarsförmåga.

Pejlingen genomfördes digitalt under vecka 12 2025 och hade 432 respondenter. 

Bild Hemvärnet2

 

Säkerhetsläge och prioriteringar

Säkerhetsläget för Sverige är allvarligt eller mycket allvarligt anser 84% av Militum Respons medlemmar som deltagit i mars-pejlingen. Svaren bekräftar uppfattningarna om Sveriges säkerhetsläge som har lyfts fram av bland annat regeringen under senare tid.

Mest prioriterat för att öka försvarsförmågan anser den operativa personalen och anställda i Försvarsmakten vara fler officerare och soldater, ökade satsningar på teknikutveckling och inköp av nya vapensystem samt mer kompetensutveckling och övningsverksamhet. Man anser även att det behövs mer personlig materiel och bättre utrustning för att kunna lösa uppgifterna bättre och effektivare.

 Diagram1

Fråga: "Hur allvarligt bedömer du säkerhetsläget vara för Sverige just nu?" Svarsalternativ: 1. Inte alls allvarigt, 2. Inte särskilt allvarligt, 3. Allvarligt, 4. Mycket allvarligt, 5. Ingen uppfattning

 

Finansiering och personalförsörjning

Finansieringen av den ökade försvarsförmågan anser man ska göras genom att öka anslagen till att motsvara mellan 4 och 5 procent av BNP. Uppfattningen är att finansieringen bör kunna ske genom i första hand minskat bistånd, ökad upplåning men även genom skattehöjningar.

Personalförsörjningen till Försvaret är en viktig fråga för medlemmarna – 92% av de som deltog i pejlingen anser det nödvändigt att bemanna genom att fler värnpliktiga kallas för tjänstgöring. Dagens nivåer om ca 8 000 värnpliktiga per år och den planerade utökningen till ca 12 000 värnpliktiga anser man inte vara tillräcklig – en mycket stor andel av medlemmarna uppger att det behövs 15 000 – 20 000 eller fler värnpliktiga per år för att säkerställa försvarsförmågan.

På frågan om man anser att värnpliktiga ska kunna delta i NATO-ledda övningar och operationer svarar 51% att värnpliktiga ska kunna delta i NATO-ledd övningsverksamhet, medan 40% anser att värnpliktiga ska kunna delta i både NATO-ledd övningsverksamhet och i NATO-ledda operationer.

 Diagram2
Fråga: Anser du att antalet värnpliktiga varje år bör utökas? Svarsalternativ: 1. JA, 2. NEJ, 3. Ingen uppfattning.

 

NATO och militärallianser

På frågan om Sverige kan förlita sig på NATO:s artikel fem svarar drygt hälften av medlemmarna att Sverige med stor säkerhet bör kunna förlita sig på ”en för alla – alla för en”-artikeln, medan 28% uttrycker osäkerhet om artikel 5 verkligen kommer att aktiveras vid anfall på Sverige eller ett annat NATO-land.

För att trygga säkerheten ytterligare är medlemmarna inte främmande för att Sverige ska ingå andra försvarsallianser som komplement eller alternativ till NATO. Ca 25% anser att NATO-medlemskapet är tillräckligt, medan en majoritet anger vikten av andra militärallianser:

  • Nordisk och Baltisk Allians: Många medlemmar nämner en allians mellan de nordiska och baltiska länderna, ibland inklusive Polen och Tyskland.

  • Nordeuropeisk Allians: En bredare nordeuropeisk allians som inkluderar länder som Storbritannien, Nederländerna, Belgien och Frankrike.

 iStock 134826892 förminskad beskuren

 

Önskemål och synpunkter

Övriga frekventa tankar och synpunkter som medlemmarna vill föra fram är vikten av en förbättring av civilförsvaret: Många kommentarer betonar behovet av att stärka civilförsvaret, inklusive beredskap för matförsörjning, skyddsrum, energiförsörjning, sjukvård och räddningstjänst.

Det finns också förslag om mer djupgående utbildningsinsatser för civila och myndigheter för att öka kompetensen i en kris. Flera kommentarer föreslår ökad utbildning och övning för både civila och militära enheter. Detta inkluderar samövningar mellan civila och militära, samt att man önskar lagstiftning kring obligatoriska skyddsrum vid nybyggen av flerfamiljshus.

Personlig utrustning och materiel: Det finns en stark betoning på behovet av att förbättra personlig utrustning och materiel för soldater. Detta inkluderar snabbare införandetakt och inköpsvolym av personlig utrustning, samt nya anti-drönar system och luftvärnsförmågor.

Hemvärnet och värnplikt: Flera kommentarer betonar vikten av att stärka hemvärnet och öka antalet värnpliktiga. Detta inkluderar bättre utrustning och fler övningsdagar för hemvärnet, samt att fler ungdomar ska göra värnplikt.

Andra viktiga områden: Behovet av att minska byråkrati, förbättra löner och arbetsvillkor för militär personal, samt att stärka cybersäkerhet och drönarförsvar.

 

MILITUM RESPONS
Mats RS Belin
mats.belin@militum.se

...

Om Militum Respons

Militum Respons är sedan 2016 ett medlemsforum för personal och frivilliga som är engagerade i Sveriges försvars- och säkerhetsarbete.

Vår uppgift är att själva och tillsammans med civilsamhället stödja, uppmuntra och kommunicera medlemmarnas viktiga arbete och åsikter. 

Medlemmarna i Militum Respons är verksamma inom Försvarsmakten, Hemvärnet, Polisen, Räddningstjänsten, tull- och kustbevakning, Sveriges Veteranförbund samt frivilliga försvarsorganisationer som till exempel Försvarsutbildarna, Lottakåren, Flygvapenfrivilliga, Frivilliga Flygkåren, Fallskärmsförbundet, Frivilliga Automobilkåren och Svenska Brukshundklubben.

 

 

 

 

 

 

Våra partners

Militum Respons – Förmåner & rabatter för Säkerhetspersonal. Försvaret*, Polisen, Kustbevakning,
Tull & Räddningstjänst
* Inklusive medlemmar i Frivilliga Försvarsorganisationer

MILITUM APPEN

militarrabatt vitlogga
© 2021 MILITUM RESPONS. All Rights Reserved.